Meer dan Vulling

Meer dan Vulling
Eet smakelijk, bon appetit, ¡buen provecho, het betekent allemaal hetzelfde en toch voor iedereen wat anders. In sommige culturen en landen is het heel normaal om de hele avond te zitten en te tafelen terwijl het in Nederland meestal niet langer dan een halfuurtje duurt. Maar ook in een land wordt er op veel verschillende manieren gegeten. Zo neemt het stel zonder kinderen rustig de tijd om te koken met een wijntje erbij, terwijl het gezin met twee jonge kinderen snel om 18:00 uur moet eten omdat de jongste over een uur in bed moet liggen. Zelf ben ik een genieter, als ik vrij ben vind ik het heerlijk om met mijn vrienden uitgebreid te koken. Ik vind weinig dingen mooiers dan zelf met mooie ingrediënten te experimenteren. Tegelijkertijd ben ik student, en moet ik met een klein budget mezelf weten te redden. Ik heb dus niet altijd de tijd en het geld om zo uitgebreid te kokerellen. Ik ben enorm benieuwd naar deze landelijke en internationale verschillen en hoop jullie dan ook mee te kunnen nemen in mijn culinaire reis langs alle gerechten. Want tenslotte is eten meer dan vulling.

woensdag 14 mei 2014

Aan tafel

In de rubriek aan tafel ga ik bij verschillende mensen eten. Op deze manier hoop ik zoveel binnenlandse verschillen tegen te komen. Deze week heb ik gebarbecued bij Robert Elzinga.

De barbecues staan onder zijn vrienden bekend als bourgondisch. Robert woont in de polder met uitzicht op de duinen van Bergen. Het is de ideale locatie voor een barbecue. Op zaterdagmiddag stuurt Robert een bericht naar ongeveer 5 vrienden dat het weer zo ver is. Iedereen legt geld in en Robert haalt hier het een en ander aan lekkernijen van. Voor dat de gasten er zijn, kruid Robert al het vlees met twee eigen marinades. Het gehakt wordt pittig gekruid, en de kippenpoten liggen zo een halfuur in een badje van ketchup, soja, sambal en knoflook. Als ik de geur al ruik ben ik al zeer blij dat ik ben uitgenodigd. 

Robert is een echte gastheer, voor dat zijn vrienden zitten zijn ze al voorzien van een lekker glas witte wijn of rosé. Zo gaat het ongeveer de hele Barbecue langs. Terwijl de jongens zitten en gezellig bijkletsen zorgt robert dat de bordjes voorzien worden van heerlijk mals vlees.

Half beschonken fiets ik rond half 12 terug naar Alkmaar. Ik ben voorzien van enorm goed eten en lekker wijntjes. Ik snap heel goed waarom deze barbecues bekend staan als Bourgondisch.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten