Meer dan Vulling

Meer dan Vulling
Eet smakelijk, bon appetit, ¡buen provecho, het betekent allemaal hetzelfde en toch voor iedereen wat anders. In sommige culturen en landen is het heel normaal om de hele avond te zitten en te tafelen terwijl het in Nederland meestal niet langer dan een halfuurtje duurt. Maar ook in een land wordt er op veel verschillende manieren gegeten. Zo neemt het stel zonder kinderen rustig de tijd om te koken met een wijntje erbij, terwijl het gezin met twee jonge kinderen snel om 18:00 uur moet eten omdat de jongste over een uur in bed moet liggen. Zelf ben ik een genieter, als ik vrij ben vind ik het heerlijk om met mijn vrienden uitgebreid te koken. Ik vind weinig dingen mooiers dan zelf met mooie ingrediĆ«nten te experimenteren. Tegelijkertijd ben ik student, en moet ik met een klein budget mezelf weten te redden. Ik heb dus niet altijd de tijd en het geld om zo uitgebreid te kokerellen. Ik ben enorm benieuwd naar deze landelijke en internationale verschillen en hoop jullie dan ook mee te kunnen nemen in mijn culinaire reis langs alle gerechten. Want tenslotte is eten meer dan vulling.

dinsdag 13 mei 2014

Waarom Prefab?

Toen ik net boodschappen deed vroeg ik mij af waarom er zoveel prefab maaltijden te koop zijn. Met prefab bedoel ik de Knorr "Mexicaanse wraps" Of de Honig "Italiaanse Pastasaus uit pak". Geloof mij maar, als je een echte Mexicaan die wraps geeft, schrikt hij zich een sombrero. Naast het feit dat deze verpakking niets, maar dan ook werkelijk niets met de gerechten uit het land van herkomst te maken hebben, kan het ook niet goed voor je zijn. Al die smaakversterkers en toevoegingen moeten haast wel een aanslag op je gezondheid zijn. Daarnaast vind ik deze maaltijden ook redelijk muf en ga ik er behoorlijk van uit mijn mond stinken.

Misschien ben ik te verwend op het gebied van eten (ik vraag me af of dit kan maar dat terzijde). Verse gerechten zijn er bij mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Mijn Oma is van Indonesische afkomst, en mijn vaders grootste hobby is koken. Ik weet dus precies hoe "echt" Indonesisch eten smaakt en van de verse gerechten die ik van mijn vader voorgeschoteld krijg ga ik ook niet uit mijn waffel stinken.

Hoe kan het dan dat de Prefab industrie zo onwijs groot is? Ik denk dat dezelfde reden heeft als de 6jes cultuur onder studenten. Wij Nederlanders hebben vaak de neiging om voor de gemakkelijke weg te gaan. Qua eten zijn wij snel tevreden. Als het eten in een restaurant slecht is, durven de meeste Nederlanders nog te zeggen dat het een geslaagde avond was. "Er hing een gezellige sfeer, jammer van het eten alleen". Als ik in een restaurant zit en het eten is slecht, ben ik de ochtend erop nog nukkig dat ik mijn centjes aan iets waardeloos heb uitgegeven.

Wij Nederlanders moeten leren om de tijd te nemen voor lekker eten. Zo moeilijk is het niet om de juiste kruiden bij elkaar te combineren. Het kost iets meer tijd, misschien een kwartiertje langer dan met prefab. Maar je hebt wel een echt lekker maaltje. En een lekker maaltje kan toch enorm veel bijdragen bij een lekker leven. Mijn oma is niet voor niets al diep in de negentig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten