Meer dan Vulling

Meer dan Vulling
Eet smakelijk, bon appetit, ¡buen provecho, het betekent allemaal hetzelfde en toch voor iedereen wat anders. In sommige culturen en landen is het heel normaal om de hele avond te zitten en te tafelen terwijl het in Nederland meestal niet langer dan een halfuurtje duurt. Maar ook in een land wordt er op veel verschillende manieren gegeten. Zo neemt het stel zonder kinderen rustig de tijd om te koken met een wijntje erbij, terwijl het gezin met twee jonge kinderen snel om 18:00 uur moet eten omdat de jongste over een uur in bed moet liggen. Zelf ben ik een genieter, als ik vrij ben vind ik het heerlijk om met mijn vrienden uitgebreid te koken. Ik vind weinig dingen mooiers dan zelf met mooie ingrediënten te experimenteren. Tegelijkertijd ben ik student, en moet ik met een klein budget mezelf weten te redden. Ik heb dus niet altijd de tijd en het geld om zo uitgebreid te kokerellen. Ik ben enorm benieuwd naar deze landelijke en internationale verschillen en hoop jullie dan ook mee te kunnen nemen in mijn culinaire reis langs alle gerechten. Want tenslotte is eten meer dan vulling.

dinsdag 13 mei 2014

Not dones in het buitenland

Cappuccino na het avondeten.

Een jaar geleden heb ik voor het eerst een voet op Italiaanse bodem gezet. Met 7 vrienden zijn we rond het eiland Sardinië gaan zeilen. Elke dag genoten we van de relaxte Sardijnse sfeer en de lekkernijen uit de streek.

De eerste avond zal mij altijd bijblijven, na dat ik een heerlijke vers gevangen zwaardvis had op gesmikkeld was het tijd voor een nagerecht. Aangezien ik al redelijk vol zat besloot ik voor een koffie met een likeurtje te gaan. De ober die ons de hele avond bediende was een goedlachse dikkige kale man. Het was een Italiaan in hart en nier. Toen hij vroeg of ik nog iets toe wilde, zei ik hem vriendelijk dat ik bij mijn limoencello graag een cappuccino wilde. De ober keek mij vragend aan, dus ik zei het nog een keer op mijn beste Italiaans. De sympathieke, vriendelijke lach werd vervangen door een gezicht alsof ik net iets heel dierbaars van hem had gesloopt.

Mijn vrienden (die iets meer ervaring hadden met Italië hadden) lachte mij vervolgens met z'n allen uit. De boodschap was duidelijk, de eerste avond had ik Sardinië weinig goeds gedaan door me als een cultuurbarbaar op te stellen.

De hele vakantie heb ik deze fout niet meer gemaakt. Elke avond bestelde ik  (deels met tegenzin) een lekkere dubbele espresso na het eten. Met een likeurtje natuurlijk.


2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Nee man! Eigenlijk in heel veel landen! Alleen hier kreeg ik er pas echt ervaring mee haha

      Verwijderen