Vrijdag visdag
“Ik heb een heel lekker visje weten te scoren”
roept mijn opa als hij om 3 uur ’s
middags de kamer binnen komt wandelen. Het is vrijdag middag en traditie
getrouw eten mijn opa en oma op die dag vis. Een ritueel wat van vroeger komt,
want vroeger was vrijdag de algemene visdag in Nederland. Terwijl mijn opa zijn
middagdutje gaat doen, slooft mijn oma zich uit in de keuken.
De lekkere slibtongetjes worden in de
paneermeel gerold en daarna in roomboter gebakken. Het ruikt alleen al goed, en
ik ben blij dat ik vrijdag heb uitgekozen om bij mijn opa en oma te eten.
Mijn opa en oma eten altijd om 6 uur. En bij
het eten wordt altijd een lekker glaasje wijn genuttigd. Ik heb het
Bourgondische niet van een vreemde. Bij de slibtong eten we heel simpel een
Hollandse salade. Mijn oma verteld met hoe ik met een vismes de tong het best
van zijn graatje kan schaven. Na dat ik
een klein kwartiertje heb lopen klooien is het me gelukt om het lekkere in
boter gebakken visje graadloos schoon te maken. Aanvallen maar. Wat een
heerlijk simpel gerecht. De lekkere zachte binnenkant en het krokante huidje
zijn absoluut een verwennerij voor de tong.
Tijdens het eten praten we gezellig bij, natuurlijk leg ik voor de
zoveelste keer uit wat ik tegenwoordig allemaal doe. En ik doe dat met plezier
want ik snap dat mijn grootouders ook een dagje ouder worden. Het voelt
vertrouwd om weer eens op bezoek te zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten