Meer dan Vulling

Meer dan Vulling
Eet smakelijk, bon appetit, ¡buen provecho, het betekent allemaal hetzelfde en toch voor iedereen wat anders. In sommige culturen en landen is het heel normaal om de hele avond te zitten en te tafelen terwijl het in Nederland meestal niet langer dan een halfuurtje duurt. Maar ook in een land wordt er op veel verschillende manieren gegeten. Zo neemt het stel zonder kinderen rustig de tijd om te koken met een wijntje erbij, terwijl het gezin met twee jonge kinderen snel om 18:00 uur moet eten omdat de jongste over een uur in bed moet liggen. Zelf ben ik een genieter, als ik vrij ben vind ik het heerlijk om met mijn vrienden uitgebreid te koken. Ik vind weinig dingen mooiers dan zelf met mooie ingrediënten te experimenteren. Tegelijkertijd ben ik student, en moet ik met een klein budget mezelf weten te redden. Ik heb dus niet altijd de tijd en het geld om zo uitgebreid te kokerellen. Ik ben enorm benieuwd naar deze landelijke en internationale verschillen en hoop jullie dan ook mee te kunnen nemen in mijn culinaire reis langs alle gerechten. Want tenslotte is eten meer dan vulling.

donderdag 5 juni 2014

‘’Eat clean, train dirty’’ het verhaal van Fitness Freak Olivier Versnel

Toen ik 4 jaar geleden een scooter kreeg en stopte met fietsen naar school, begon mijn lichaam al snel te transformeren naar die van een Bourgondiër. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je vrijwel elke pauze warme ham-kaas croissantjes haalt. En wat smaakt daar nou beter bij dan een koude (uiteraard niet suikervrije) Redbull!

Na mijn schooltijd mocht ik vervolgens ook nog eens een maand vertoeven in het land van Fastfood. Hiermee bedoel ik natuurlijk de U.S.A. Tuurlijk ben ik hier lekker los gegaan op donuts, pancakes en hamburgers. Ik besloot ik bij terugkomst in Nederland mijn eet stijl met 180 graden te gaan veranderen. Ik woog op het moment dat ik mijn lidmaatschap bij de sportschool afsloot nog net geen 86 kg.

Na een rondleiding door de sportschool te hebben gehad, had ik voor mezelf de keuze gemaakt om er vol voor te gaan. Ik ging zo’n beetje elke dag naar de sportschool toe en zag mijn welvaartsbuikje met de week kleiner worden. Daarentegen werden mijn armen en schouders geleidelijk aan steeds wat groter. De fitnessinstructeur vertelde mij dat ik gemakkelijk spiermassa aanzet en begon mij dingen te vertellen over het menselijk lichaam. Ook vertelde hij hoe je met bepaalde vormen van trainen in combinatie met de juiste voeding dit lichaam aanspreekt om grotere spieren te ‘kweken’.

Nu ik 4 jaar later nog steeds hard aan het trainen ben en ik goed op mijn voeding let. Heb ik duidelijk kunnen merken dat voeding de sleutel is naar een mooi strak en gespierd lichaam. Nu is het tijd om wat dieper op het voedingsaspect in te gaan. Per voedingsstof zal ik vertellen wat ze zo belangrijk maken

Eiwitten
Het menselijk lichaam zal geen grammetje spier aankomen zonder voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je zou dus wel kunnen stellen dat eiwitten de belangrijkste voedingsstof is om spieren op te bouwen en te kunnen onderhouden. Eiwitten haal ik voornamelijk uit mager rundvlees zoals biefstuk en tartaar. Of uit vlees van kip en kalkoen. Andere producten die ik hier voor nuttig zijn: witte vis (kabeljauw en koolvis), magere kwark , eieren en eiwitshakes.

Koolhydraten
Een zeer belangrijke voedingsstof als het neerkomt op sporten en krachttraining. Het is onmogelijk om te functioneren/sporten zonder voldoende energie uit koolhydraten te halen. Gezien het feit dat mijn stofwisseling niet al te hoog is, moet ik er voor uitkijken dat ik niet teveel koolhydraten binnenkrijg. Teveel koolhydraten zetten zich snel om in suiker en vervolgens in vet, dit wil je het liefst vermijden als je traint voor een strak en gespierd lichaam. De hoeveelheid koolhydraten is dus zeer belangrijk, maar de kwaliteit is ook  essentieel. Als krachtsporter wil je een koolhydraatbron die je lang verzadigd en geleidelijk energie afgeeft. Koolhydraten haal ik over het algemeen uit havermout, Brinta, bruine rijst, zoete aardappelen en volkoren pasta. Dit zijn de ‘schonere’ bronnen van koolhydraten, en zetten mits de hoeveelheid juist is niet om in suiker en dus in vet.

Vetten
Om lichaamsvet te kunnen verbranden, moet je het lichaam voorzien van gezonde vetten. Deze vetten haal ik uit amandelen, walnoten, avocado, kokosolie, vette vis als zalm en haring, en pindakaas. Aangezien vet voedsel tegelijkertijd zeer calorierijk is, weeg ik mijn vetten (net zoals mijn koolhydraten)  altijd goed af om er voor te zorgen dat ik er niet teveel van binnenkrijg. Om een voorbeeld te geven: een broodbeleg pindakaas is al gauw 120 calorieën!

Je zal bij het lezen van deze tekst allicht al gauw denken dat het voedingspatroon van een krachttrainer zeer saai is. Hier ben ik het enigszins mee eens. Geregeld heb ik dagen dat de enige afwisseling tussen mijn lunch en avondeten de kleur paprika is, in mijn plastic bakje met kip en rijst. Hiermee kom ik uit bij het volgende onderwerp:

Cheatday
Mijn favoriete dag van de week. Na 5 tot 6 dagen lang gezond te hebben geleefd en veel te hebben gesport, is het tijd om de smaakpapillen eens goed te verwennen. Gedurende 24 uur prop ik mijn lichaam letterlijk vol met alles waar ik op dat moment trek in heb. Het voordeel hier aan is dat na een hele week suikervrij te hebben gegeten, het lichaam suikers niet meer herkent. Op het moment dat je dan op dag 7 een ‘cheatmeal’ eet, krijgt het lichaam een seintje dat het de ongezonde voeding direct moet gaan verbranden, waardoor het de kans niet krijgt om het op te slaan als vet. Een ander groot voordeel hieraan is dat je na een dag lang ongezond als een zwijn hebt lopen eten, je de drang weer kwijt bent om te zondigen. Vervolgens kan je vol motivatie de week weer gaan beginnen met gezond eten en sporten. Mijn cheatday is vaak op een zaterdag en/of zondag. Enkele cheatmeals die bij mij weekend op weekend zeer hoog blijven scoren zijn: pizza shoarma met knoflooksaus, ijs (Ben and Jerry’s Cookie Dough), patat, taart en M&M’s Crispy (de blauwe).

Hieronder een dag voedingsschema van Olivier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten